Lilla titka.

Egy ideje már lógok ezzel a bejegyzéssel – magamnak. A könyvet még szeptemberben olvastam, ez a félig megírt kritika (recenzió? beszámoló?) pedig azóta várja, hogy a nyilvánosság elé tárjam. Most újraolvasva, kiegészítve, friss és több hónapos benyomások keverékeként végre összeállt és napvilágot láthat.

Írta: Szurovecz Kitti
Megjelenés éve: 2020
Kiadó: magánkiadás
Kiadás éve: 2020

A Lilla titka Szurovecz Kitti első könyvének, a Smink nélkülnek az újraírt, felfrissített és újrakiadott változata; az írónő első magánkiadása. Azon szerencsések egyike vagyok, akik nem sokkal a megjelenést követően már a kezükben tarthatták ezt a különleges kötetet. Noha akkor még hezitáltam, a nyáron részt vettem a Kitti által tartott online kreatív írás tanfolyamon, így Orsival elmentünk az első könyvbemutatóra, ahol Kitti meglepett bennünket egy-egy példánnyal. Épp a vége felé jártam a Wizards of Once-nak, de pár nappal később neki is estem ennek a könyvnek.

A Lilla titka Szombati Lilla történetén keresztül bepillantást enged a média világába: a szupermodell Lilla egy tehetségkutató valóságshow műsorvezetőjeként végre valóra válthatja gyrekkori álmát és elindíthatja a tévés karrrierjét. Mi éppen azon a ponton csöppentünk bele a történetbe, amikor menedzsere behívja Lillát, hogy a műsor producerével leegyeztessék a részleteket. A közös munka el is kezdődik, ám, ahogyan az lenni szokott: az élőshow résztvevői körül megjelennek az újságírók, akik addig nem nyugszanak, amíg rá nem találnak a legszaftosabb részletekre. Márpedig szaftos részletekben, pontosabban egy hatalmas nagy tál szaftban Lilla múltja is bővelkedik, és az önmagának, a férjének és az exének is bizonyítani akaró újságírónő addig nem nyugszik, amíg minden cseppet ki nem tunkol abból a bizonyos tálból. A Lilla korábbi életét (amit ő maga is legszívesebben elfelejtene) leleplező, nagy port kavaró hír persze nem csak a lány épp csak sarjadzó karrierjét veszélyezteti, de a műsort, a csatornát és többek magánéletét is a szakadék szélére sodorja. Sikerül-e felállni innen, és ha igen, hogyan? Folytatódhat-e így a műsor? Folytatódhat-e így Lilla élete?

Érdekes a viszonyom a könyvvel. A téma és a műfaj, bevallom, nem áll különösebben közel hozzám – ezt egyébként a tanfolyamon is végig éreztem, Kittivel ilyen szempontból nincs sok közös bennünk. Mégis: annyit mesélt Kitti néhány kötetéről nyáron, hogy valahogy felpiszkálta a kíváncsiságomat. Szerencsére, ugyanis hiába nem éreztem közösséget a történettel, másfél hét alatt végigolvastam. Az írónő stílusa olvasmányos, a történetvezetése izgalmas, maga a történet pedig, épp annyira tér el a kliséktől, hogy még ismerős, de egyben már meglepő és fordulatos is legyen. A regény közben, különösen a vége felé, ahol egyre inkább felpörögtek az események, többször feltettem magamnak (vagy éppen a könyvnek) a kérdést: de mi a helyzet ezzel vagy azzal a karakterrel? Mi történt azzal, akit otthagytunk a pácban az előző fejezetben és mi a sorsa annak, akiről eddig szinte semmit nem tudunk? Ő lett volna a reklámszünet az eredményhirdetés előtt?

Az én műfajom alapvetően a fantasy és a sci-fi, olykor bele-belekóstolok a horror- és rémregényekbe, a thrillerekbe, ha „lányos könyvre” vágyom, akkor pedig egészen a 18. századig nyúlok vissza. Kitti könyve egyik kategóriámba sem illeszthető bele – de aki sokat olvas, az tudja, hogy érdemes néha kitekintenünk a megszokott keretek közül. Én ezt a kitekintés egyáltalán nem bántam meg: bátran ajánlom a kötetet mindazoknak, akik szívesen bepillantanának egy kicsit a médiavilágába, akik nyitottak a vörös pöttyes könyvek világára és egy könnyed, nem túlbonyolított romantikus lányregényre szomjaznak éppen.

 


Borítókép: Szurovecz Kitti szerzői oldala

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük