Definíciók. Péntek.

Már az ötödik napján járok a szavakat újragondolós kihívásomnak, és úgy érzem egyre jobban megy. Mára ezeket találtam( ki):

cupfos1

Az összegyűjtött fűre használják ezt a kifejezést, amikor ahelyett, hogy kiszáradna, nyálkássá, nyúlóssá és ragadóssá válik.

dumó2

Cumi, régiesen, falun.

ebenguba3

Mákosguba, mák nélkül – vagyis lényegében az édes tejbe áztatott kifli, vaníliasodóval vagy vanília krémmel.

frugális4

Gyümölcsös, de a gyümölcs nem egészben, hanem pépként került bele. Leginkább akkor használják, amikor a gyümölcsprésben a visszamaradó gyümölcsrostokkal ízesítik az édességeket.

gugarozás5

Egyfajta vidéki, háztáji munka: amikor az utca férfiai összefognak és közösen meszelik ki az utca házait, kívülről. A gugarozást mindig nyár végére időíztik, az aratás utánra. Az asszonyok ezeken a napokon korán elhagyják a házakat és a községházán készítenek hideg vacsorát a férfiaknak.

huka6

Rég nem használt erdei ösvény, ami már csak alig észrevehető, de értő szemek meglátják a korábbi emberi használatra utaló jeleket.

 

FRISS!
Haladj tovább a kihívással itt.


1 nem egyforma hosszúságú minden oldalán
2 a kenyér vége
3 olyan mondás, amivel azt magyarázzuk, hogy pl. az egyik 19 a másik egy híján 20; vagy ugyanolyan rossz; esetleg semmit sem ér
4 takarékos, szűkös
5 A gőzhajók feltalálása előtt azt a lassú és fáradságos haladási eljárást hívták így, amely során két vasmacskát dobtak a vízbe. Az egyiket egy csiga segítségével félig feltekerték, hogy még lent maradjon az aljzaton, a másik pedig azt a célt szolgálta, hogy a hajót ne fújja vissza a szél. Ezek után a másik vasmacskát dobták – amennyire lehetséges volt – a vízbe, s azt tekerték fel.
6 vízipipa

Borítókép: freestocks.org / Pexels

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük